Pickleball

Pickleball

I Vetlanda racketklubb har vi en pickleballsektion.

Från hösten 2018 utövar vi pickleball i Vetlanda racketklubb. Enkelt utryckt är pickleball som en blandning mellan badminton, tennis och bordtennis. Den spelas på en bana med badmintonmått, dock med lågt nät. Racketen man använder kan liknas vid stumma” strandtennisrack och man spelar med en boll liknande en innebandyboll. Pickleball har just nu en fantastisk utveckling i världen. Pickleball är definitivt ett kul sätt att komma igång med racketsport om man aldrig gjort det tidigare. Man kan pröva pickleball onsdagar och lördagar i vår förening.
Se filmen om Pickleball här
Anmäl dig till provapå-kurs här
Läs artikeln där vår Ulf Öller intervjuas om pickleballutvecklingen i Småland

Så här spelar du Pickleball

Poäng & Match

Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve.
Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.
Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball.


Retur och det tredje slaget

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

Köket

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.